4 moćne fraze kojima možemo odgovoriti na sve izazove i uvrede

Ovaj put malo pričamo o pametnoj komunikaciji. Zapravo pričamo o 4 moćne fraze koje možemo iskoristiti da bismo odgovorili na sve izazove i uvrede. Praktično na bilo šta. E sad, kad kažem na bilo šta, prvenstveno mislim na neke negativnosti koje nam mogu doći sa druge strane, neke poluuvrede, sarkazme i slično, kada se od nas očekuje burna reakcija. Da ne bi bila ta burna reakcija, da vidimo koje su to četiri fraze.

Zanimljivo je da svaka od ove četiri fraze počinje sa zapravo istom rečenicom ili rečju, a ta rečenica je: „To je zanimljivo“. Odnosno „zanimljivo“ ili „interesantno“, šta već volite u datom trenutku da koristite. Dakle, svaka od četiri fraze počinje rečju ili rečenicom „zanimljivo“ i nakon toga, u zavisnosti od toga šta je sa one druge strane stiglo, možemo kao nastavak prve fraze da govorimo sledeće stvari, tipa „to je zanimljivo“ i odmah zatim „kaži mi više o tome“, ili „objasni mi, molim te“. To je suštinski jedna te ista stvar kojom zahtevate od čoveka da vam malo više pojasni to što je upravo rekao, bez obzira što je upravo možda izrekao i neku uvredu. Dakle, kompletna fraza može da glasi: „Zanimljivo, kaži mi više o tome“.

Sledeća fraza bi bila: „A zašto kažeš to?“. Opet ide: „Zanimljivo, zašto kažeš to?“. Treća fraza je: „Zašto si uradio to?“. I na kraju četvrta fraza glasi: „Zašto pitaš to?“. Ove tri fraze su manje – više iste: „Zašto kažeš to, zašto si uradio to, zašto pitaš to?“. S tim da nikada ne zaboravimo početak fraze „zanimljivo“, dok nastavak biramo u odnosu na to kako je glasila rečenica našeg sagovornika.

Zašto bismo uopšte izgovarali ovakve fraze? Kad nas neko uvredi, kad nam neko kaže nešto negativno, šta se od nas očekuje? Obično da mu odmah vratimo istom merom i da odmah na prvu loptu skočimo i na uvredu odgovaramo. Čime? Najverovatnije kontrauvredom, ili pravdanjem, ili nečim sličnim. No, upravo to ne trebate da radite. Prvo time ne dobijate ništa. Zapravo, najverovatnije dobijate neprijatelja sa druge strane. Bez obzira da li je ta negativnost bila mala, pa ćete vi na taj sarkazam odgovarati sa vašim i time malo po malo dolazite do neprijateljstva.

Umesto toga koristite ove četiri fraze. Zbog čega? Prvenstveno umesto tog reagovanja na prvu, sa istim takvim kontra rečenicama, vi izgovarajući ovo dajete sebi vremena da malo razmislite, da se malo smirite, prosto da ne biste odreagovali emocijom u tom trenutku. To je prva korist od ovakvog odgovora. Drugi razlog – vi zapravo time prebacujete loptu ponovo na teren onog drugog, vašeg sagovornika. Dakle on vam je rekao nešto negativno, neku uvredu i sad, naravno, ljudi na uvredu očekuju kontrauvredu, a ta kontrauvreda bi još više hranila upravo taj razlog zašto su vam oni i dali uvredu u startu. Time dobijaju još veći razlog, odnosno opravdanje zbog toga što su vas uvredili. Došlo bi do nove uvrede i tako dalje, i tako dalje.

Sa bilo kojom od ovih fraza prosto izduvate taj balon uvreda. Čovek više nema argumenata da vas dalje vređa. Naravno, ako to nisu one prostačke uvrede gde vi nakon toga nema da pitate bilo šta. Nakon toga su reakcije malo drugačije. Elem, vi ste prebacili loptu u dvorište tog vašeg sagovornika i, gle čuda, možda budete čuli nešto pametno. Dakle možda zaista postoji opravdan razlog zašto vam je neko nešto rekao, a da vi niste ni svesni toga kod vas samih. Možda ste zbog nekog vašeg ponašanja “zaslužili” takve reči sagovornika. Te umesto da vam na to ukaže na fin način, rekao vam je uvredljivo, a vi ste malo sačekali, prebacili loptu, postavili pitanje „zašto si to rekao?“ i čekate odgovor.

S tim da moramo da znamo jednu važnu stvar: veoma dobro vodite računa o tonu vašeg glasa, vašem paragovoru i vašoj neverbalnoj komunikaciji dok govorite ove četiri fraze. Dakle, ne možete to izgovarati tipa: „Ah baš zanimljivo, a što mi to kažeš“ (izgovoreno sarkastično). Takav odgovor automatski izaziva onu drugu stranu da postane vaš još ljući protivnik. Budite iskreno zainteresovani: „Hm zanimljivo, zašto mi to kažeš?“. Ogromna je razliku između skoro isto napisanih rečenica, ali izgovorenih drugačijim tonom. Time vi zapravo sa druge strane dobijate dobrog sagovornika sa kojim najverovatnije nećete više nikada ući u bilo kakav konflikt, barem u tom razgovoru.

Iako ove četiri fraze izgledaju “suviše dobro da bi bilo istinito”, odnosno zvuče suviše jednostavno, ipak su veoma moćne i u apsolutnoj većini slučajeva obavljaju posao, odnosno smiruju trenutnu napetu situaciju, koja bi u protivnom eskalirala u svađu i otvoreni sukob.
Izduvajte balon svađe sa ove četiri jednostavne fraze!

Pogledajte i kratak video na ovu temu:

Veliki pozdrav,
Boris Teodosijević

2017-12-19T08:01:06+00:0019.12.2017.|Edukacija, Komunikacija|3 Comments

3 Comments

 1. Јован Алексић 24. decembra 2017. at 16:46 - Reply

  Занимљив текст! Може мало више о томе?

  • Boris Teodosijevic 24. decembra 2017. at 17:07 - Reply

   Hvala Aleksa. Vjerovatno ću malo proširiti priču u nekim narednim tekstovima. Ono što sam samo pomalo dotakao u ovom tekstu, jeste da nam nije baš uvijek do finog odgovaranja i smirenog reagovanja. Nekada prosto dobro dođe da sagovornika ščepamo za gušu 🙂
   Još jedan dokaz moje otvorene „političke nekorektnosti“ 😀

 2. Maladenka Matović 16. aprila 2018. at 10:21 - Reply

  Borise ovo stvarno deluje …fakat napadač bude zbunjen pitanjem i gotovo da se izvinjava sto je pogrešio, krene da se pravda …Na to bar ja kažem “ Svi grešimo i ponekad smo brzopleti i ne cujemo ili ne razumemo dovoljno dobro sagovirnika…
  I ubrzo nakon toga situacija se reši na obostranu korist.
  Hvala ti na ppametnim savetima

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.