Društvene mreže – Zašto da i zašto ne?

Društvene mreže ili kako neki vole da kažu „socijalne“ mreže, po mom mišljenju predstavljaju jedno od najznačajnijih izuma 21. veka. Omogućile su nam da prevalimo velike razdaljine u deliću sekunde, ostanemo u kontaktu sa nama dragim ljudima udaljenih stotinama, pa čak i hiljadama kilometara i dali nam ogromnu prednost u odnosu na voditeljku informativne emisije koja svaku emisiju započinje sa „Dobro veče, gledate najnovije vesti“ 😀 O datoj prednosti neka vam posluži moj lični primer, gde sam putem društvene mreže Twitter, saznao za smrt Nelsona Mendele nekoliko časova pre nego što se vest uopšte objavila na televiziji.

Društvene mreže kao i svaki novitet nose sa sobom i dobre ali isto tako i „loše“ strane. Do sada smo teško mogli zamisliti da u samo nekoliko minuta objavimo sve fotografije sa ovogodišnjeg letovanja i podelimo ih sa 400+ prijatelja ili obrnuto. Na ovome se možemo zahvaliti Facebook-u, Google +, Flickr-u i još mnogim drugim mrežama gde u većem procentu (ili potpuno kao što je to slučaj kod Flickr-a) sadržaja vladaju fotografije.

Ukratno… Koja je za šta?

Traženje posla za nezaposlene je bio pravi košmar. Sećate se časova provedenih čekajući da dođete na red na birou ili da vam se neko javi sa dobrom ponudom?! I tome je sada doša kraj. Putem društvene mreže LinkedIn, možete potragu za poslom prepustiti programerskim funkcijama i algoritmima. Osnovna svrha ove mreže je da služi kao biografija. Unesete željene informacije (obrazovanje, radno iskustvo, veštine itd) i na osnovu njih, LinkedIn vam može predložiti neka radna mesta koja bi vas možda zanimala. Šta više, možda nađete nekoga ko bi bio zainteresovan da podrži vašu ideju za neki poslovni poduhvat i dok trepnete, našli ste sebi poslovnog partnera.

Ukoliko želite ostati u kontaktu sa ljudima, a prosto vam bude muka od dugih i iscpnih statusa iz kojih poentu možete izvući već iz dve rečenice, Twitter je pravo rešenje! Twitter služi kao microblogging mreža. Da malo pojasnim. Twitter je mreža kroz koju ogromnom brzinom struje informacije u vidu kratkih tekstualnih poruka, takozvanih Tvitova (eng. Tweet). Ogromnu brzinu omogućuje osnovno „pravilo“ Twitter-a, a to je dužina poruke, tj. tvita – do 140 karaktera. To naravno ne znači da ne možete sastaviti i dužu poruku, ali će u tom slučaju Twitter uzeti u obzir samo prvih 140 karaktera i vaša poruka možda neće biti razumljiva.

Ako ste veliki fan programa kao što su na primer „X-Factor“ ili „Ja imam talenat“ i hoćete da ponovo pogledate nastup svog omiljenog kandidata ili ste jednostavno propustili prethodnu emisiju, pogledajte je na YouTube-u.

Uopšteno možemo reći da nam društvene mreže omogućuju pristup ljudima i sadržaju do kojeg smo teško mogli doći ili nismo mogli doći uopšte. I što je najbolje… sada mu pristupamo veoma brzo.

Taj pregršt informacija je isto tako i veliki nedostatak društvenih mreža, jer i pored pametnih informacija, ljudi dosta vremena posvete onim ne toliko pametnim i korisnim. Zato pametno birajte sadržaj kojem ćete posvetiti svoje vreme, jer kada ga jednom potrošite, nećete ga vratiti 🙂 Zbog toga društvene mreže u velikoj meri dovode do nestanka pravog društvenog života i gde „bleja“ sa društvom postaje skup Like-ovanja i komentarisanja fotografija, ponovno deljenje nečijih objava i igranje „Slagalice“ bez Milkinog „Dobro veče!“ 🙂

Pored već pomenutih mreža (Facebook, Twitter, LinkedIn i Google +, YouTube, Flickr) postoje još na stotinu drugih, ne toliko velikih i čuvenih. Nešto opširniju listu možete naći ovde.

Koje su najbitnije društvene mreže?

Sada se verovatno pitate „Zašto mi ovo priča?“. Pričam zbog toga jer je dosta njih ne shvata mogućnosti društvenih mreža (uglavnom ih vide kao formu zabave i ništa drugo) ili ako ih i shvataju, ne znaju koju da koriste kada žele da promovišu nešto. Najčešće se možemo susresti sa dve krajnosti, gde na jednoj strani imamo nekoga ko NE ŽELI NIŠTA a na drugoj je neko ko ŽELI SVE. Retko ima zlatne sredine. Predložiću neke koje bi većina (ali ne svi!) trebala da koristi i to će nam služiti kao uvod u naredne tekstove, gde ću se potruditi da dočaram kako da se izvuče maksimum iz svake od njih. No kako ne bi odugovlačili suvišnom pričom…neke od bitnih društvenih mreža koje je vredi koristiti su:

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. Google +
  4. LinkedIn
  5. YouTube i u poslednje vreme i
  6. Pinterest

Posebnu i dublju priču o pojedinim mrežama neću započinjati…barem ne u ovom tekstu 🙂 Za sada kao domaći zadatak vam ostavljam da se upoznate sa nekima od ovih mreža. Ko zna, možda vam se i jave neke ideje oko toga da li biste mogli da je iskoristite i na koji način.

Do sledećeg kucanja,
Tomica Rafai