Facebook – Vreme i broj imaju presudan uticaj!

Facebook nije bauk i siguran sam da vam je prethodni tekst mnogo pomogao pa ste sada došli po jos malo znanja. Odlično! Kako smo u prethodnom tekstu pokrili temu koji sadržaj je najbolje postavljati na Facebook, u ovom ćemo se malo osvrnuti na vreme kada je najbolje objavljivati nešto i da vidimo koliko je zapravo objava dovoljno.

U prethodnom tekstu ste se upoznali sa novim pojmom iz sveta marketinga na Facebook-u a to je EdgeRank. Saznali ste šta je i za šta on odgovoran.

Idemo dalje, da vidimo kako vreme objavljivanja može uticati na vaš EdgeRank i kako najbolje da ga iskoristite, sa ciljem da dobijete što aktivnosti na vašim objavama.

Neka osnovna pravila

Prva i osnovna stvar koju trebate odrediti pre nego što počnete objavljivati na svojoj Facebook stranici je vremenska zona u kojoj se nalazi vaša publika. Vaša firma možda posluje samo u okviru jedne države s toga u okviru jedne vremenske zone. Ukoliko to nije slučaj, utvrdite u kojim se sve vremenskim zonama nalaze oni koje želite ciljati vašim objavama. Ovo je jako bitno!

facebook-kada-odbjavljivati-a-kada-neDruga stvar su navike vaše publike. Na šta ovde mislim? Primera radi, kada im počinje radno vreme i u kom vremenskom intervalu su najaktivniji na mrežama. Ako je rad vaše Facebook stranice tek sada počeo, ovo morate sami proceniti. Ukoliko već neko vreme imate aktivnu stranicu, aktivnosti svoje publike na vašim postovima možete videti u segmentu administracije zvanom Page Insights.

Naredna infografika vam može dati lakši i uopšteni pristup ka tome kada je najbolje objavljivati na vašoj Facebook stranici i kada nije.

Iz prikazanog možemo zaključiti da je najbolje objavljivati kada su ljudi u pokretu (odlazak na posao i dolazak sa posla) kao i posle radnog vremena. Treba takođe imati a umu da se najveći stepen aktivnosti korisnika na Facebook-u beleži negde oko 12h, za vreme ručka kada je pauza na poslu ili u školi.

Primeri iz prakse

Pošto smo utvrdili ono „kada?“ da se osvrnemo na ono „koliko“. Postoji mnogo teorija o tome koliko objava dnevno je najbolje postaviti. Neki kažu 2-3 a neki 5-6. To uglavnom zavisi od toga u kojoj branši se nalazi vaša firma. Neki jednostavno moraju da „zaguše“ svoje fanove, dok u većem broju slučajeva je to nepotrebno, štaviše i NEPOŽELJNO! Isto tako je bitno da ukupan broj objava (neka to bude 6) ne potrošite odjednom, već da ih ravnomerno rasporedite. Da demonstriramo.

facebook-lose-objavljivanjeNa sledećoj fotografiji videcete objave objavljenje u toku jednog dana. Koliko biste vi grešaka mogli da uočite u ovakvom ponašanju na Facebook-u (koristite se infografikom)? Ako ćemo samo to gledati, administrator ove stranice je napravio tri (osnovne) greške:

Pogrešan datum za objavljivanje – 25. decembra je Božić onima koji vreme računaju Gregorijanskom kalendaru s toga je najverovatnije da će oni taj dan provesti sa porodicom umesto da budu na Facebook-u.

Gustina objavljivanja – svih osam objava je zgurano u dva minuta, umesto da se rašine na svaki čas po jedna.

Kvalitet objava – Same objave su lošeg kvaliteta iz razloga što je svaka od njih na Engleskom jeziku, nisu aktuelne za publiku, što se odražava na broj Like-ova (najviše 2), komentara (0) i daljeg deljenja (takođe 0). Uz to treba dodati da svaka objava potiče sa istog mesta, web sajta Pulse.

Ukoliko je administrator čvrsto odlučio da vrši neke aktivnosti na Facebook-u baš taj dan, poželjno bi bilo da se umesto izričito poslovnih tema okrene ka malo „opuštenijim“ koje su više u „štimungu“ praznika. Na primer, postavi neku fotografiju kojom će poželeti svima srećne praznike ili postavi neki zamiljmljiv YouTube snimak praznične pesme. Izbori su praktično neograničeni.

Suprotan primer od ovoga, daje stranica aplikacije PostPlanner. Razlika je u sledećem:

dobar-primerAdministrator je odabrao različite vidove sadržaja koje će postavljati. Neki od njih su linkovi ka njihovom sajtu gde možete da pročitate neki članak, drugi su jednostavni statusi koji „primoravaju“ čitaoca na interakciju, a takođe se vide i neke fotografije koje imaju interesantan tekst na njima. Šarenilo dobro dođe.

Vremenski raspored objava je drugačiji i mnogo „širi“ nego kod prethodnog primera. Sve objave su postavljene na isti dan, ali se jasno vidi pre koliko časova. Administrator stranice je raspodelio kako treba i osigurao pokriće celokupnog dana.

Broj objava – Iako je broj objava (u ovom slučaju 6) dosta blizu onoj iz prethodnog primera, taj broj ne deluje zastrašujuće kada ga jednako rasporedite. Isto tako, objave su prilagođene populaciji koja ih prati.

Na primeru PostPlanner-a možemo videti kako izgleda dobro organizovana Facebook stranica. Kontinuitet u objavama postoji, kvalite je dobar što nedvosmisleno dovodi do većeg angažovanja od strane publike (bacite pogled na broj Like-ova i komentara).

U ovom tekstu ste naučili kada je dobro a kada nije dobro biti aktivan (vršiti objave) na Facebook-u. Videli ste praktične primere i jednog i drugog a isto tako ste i videli kakav sadržaj valja više a kakav manje.

Do narednog kucanja,
Tomica Rafai