Šta je to Twitter?

Twitter smo prvi put spomenuli u članku Društvene mreže – Nekoliko od stotinâ i naučili smo nešto o njemu. Znamo da se Twitter koristi za slanje kratkih tekstualnih poruka, takozvanih tvitova koji struje ogromnom brzinom i koja se (po mom mišljenu) koristi za dobijanje i slanje informacija od onih i ka onima koji žele da saznaju što više ali uz što manju „buku“. No, pošto učenje nikada ne prestaje, da naučimo jos ponešto o ovoj mreži.

Twitter je stvoren marta 2006. godine a internet stranica je puštena u rad jula iste godine. Od tada pa do jula 2014. godine na Twitter-u je zabeleženo 271 miliona aktivnih korisnika širom sveta. 2013 godine, ova društvena mreža je ostvarila prihod od impresivnih 664 miliona američkih dolara. Po nekim statistikama, Twitter je među 10 najposećenijih sajtova na svetu a 2009, godine je dobio titulu treće najkorištenije društvene mreže.

Kako početi?

Registrovani korisnici mogu podjednako da čitaju i objavljuju tvitove dok oni koji nisu registrovani mogu samo da čitaju tvitove koje drugi objavljuju. Svako ima mogućnost registrovanja i ono je besplatno. Samo idite na njihovu adresu http://twitter.com/, kliknite na „Sign up for Twitter“ i pustite da vas mreža vodi dalje.

Izbor korisničkog imena

Prilikom registrovanja morate dati korisničko ime svom nalogu (ne mora biti isto vašem imenu ili nazivu). Zamislili ste ime, ukucali ga, ali… nastaje problem. To ime je već zauzeto. Bilo je i za očekivati da među 500 miliona ukupnih korisnika (kako aktivnih tako neaktivnih) neko vam je „ukrao“ ideju. Šta sada? Možete izabrati jedan od predloga koji vam ponudi Twitter ili možete da „smućkate“ nešto sami. Za ovu drugu opciju, imam nekoliko predloga:

 1. Dodajte naznaku industrije u kojoj se nalazite npr IT, FIN i tako dalje
 2. Koristite inicijale uz vaše ime
 3. Koristite skraćenice funkcije/departmana koji taj nalog zastupa npr HR ili MKT
 4. Ukoliko se bavite izradom aplikacija, dodajte „App“
 5. Ako ste zastupljeni u više država, koristite naziv države čije predstavništvo predstavljate
 6. Ako imate svoj web sajt, mozete koristiti i svoj domen npr. „domendotcom“
 7. Koristite skraćenice pravnog oblika preduzeća npr „doo“

Mogućnosti su praktično neograničene. Samo napred i igrajte se!

Pratite i neka vas prate

Na svakoj društvenoj mreži publika se formira drugačije. Ukoliko imate Facebook stranicu, vaša publika su svi oni koji su kliknuli „Like“ na vašoj stranici. Na Twitter-u to izgleda malo drugačije. Za razliku od Facebook-a kod kog postoji podela na Facebook profile (ima ih svako ko je tamo registrovan kao fizičko lice) i Facebook stranice (imaju ih pravna lica tj. preduzeća), na Twitter-u postoje kratko i jasno…nalozi. Pratioci (eng. Followers) su oni nalozi koji vas prate i oni su vaša publika. Praćeni (eng. Following) su nalozi koje vi pratite i vi ste deo njihove publike. Prilično jednostavno. Bitno je za cilj imati što više onih koji vas prate, da vaša publika bude što veća! A kako to postići?

 1. Otvorite nalog – Prilikom pravljenja naloga možete birati da li će on biti otvoren za „praćenje“ od strane svakoga ili samo nakon odobrenog zahteva. Preporučujem da budete otvoreni ka svima, jer nikada ne znate gde leži neka skrivena mogućnost.
 2. Napisite dobru biografiju – Twitter vam pruža mogućnost da u nekoliko rečenica kažete nešto o sebi. Potrudite se da istaknete ono najbolje!
 3. Pišite zanimljive, smešne i primamljive tvitove – Kada neko vidi vaš tvit koji mu/joj se dopada, odgovoriće na njega, nastaje mogućnost razgovora na datu temu što je vidljivo na njihovom nalogu. Reč se širi!
 4. Budite aktivni i precizni – Baš kao Facebook, i Twitter zahteva angažovanje, čak i više nego Facebook upravo zbog njegove brzine! Objavljujte često (ali bez preterivanja) i u pravo vreme (vreme je najlakše odrediti na osnovu vremenske zone vaše interesne grupe)
 5. Pratite one koji vas prate – Ovo „pravilo“ nemojte uzeti zdravo za gotovo. Ja bih ga preformulisao u „Pratite naloge istih ili sličnih interesovanja“.
 6. Koristite hashtag-ove – O ovom terminu na društvenim mrežama će biti reči u nekom od narednih tekstova, ali slobodno možete „guglati“ 🙂

Komunikacija

Uzmimo za primer da ste objavili jedan jako dobar tvit koji se dopao vašoj publici. Oni će hteti da ga podele sa svojom publikom putem retvitovanja (eng. retweet). Vi ćete naravno biti obavešteni o ovome i sledeće što bi bilo poželjno da uradite jeste da se zahvalite i/ili postavite dodatno pitanje – ukratko, da „uvučete“ osobu u komunikaciju. Ovo je praktično razmena komentara na tu objavu. Na isti način možete postupiti kada vi nađete tvit koji se vama dopada. Društvene mreže upravo tome i služe…da budemo društvei.

Drugi vid komunikacije na Twitter-u su direktne poruke (eng. Direct Message). Ovo predstavlja komunikaciju 1 na 1, koja se odvija između dva naloga i nije vidljiva za širu publiku.

Važna napomena – Bilo da je u pitanju odgovaranje na tvitove u vidu komentara ili razmena misljenja putem direktnih poruka, imajte na umu da kao i kod pisanja tvitova, ograničeni ste na 140 karaktera. Recite što je više moguće ali sa što manje reči.

Za kraj samo da rezimiramo. Twitter spada među veće društvene mreže i ima na stotine miliona korisnika. Nekolicina njih su baš vaša ciljna grupa. Izaberite dobro i zvučno korišničko ime koje se lako pamti. Radite na izgradnji svoje publike! Pratite i bivajte praćeni. Obavezno komunicirajte sa publikom i neizostavljajte ni jedno jedino „Hvala!“. Pružite da bi vam se pružilo

Do daljnjeg kucanja,
Tomica Rafai