Kažu „ljubav je slepa“. Dobro, u redu, ali da ne biste vi bili slepi hajde da vidite da li ste sa nekim ko vas uopšte ne voli. Da li si sa partnerom, devojkom, ženom, mužem koji vas ne vole. Ne samo da je slučaj da vas je voleo nekada, pa prestao, nego da tu čak ljubavi nikada nije ni bilo.

Ljudi bi, navodno, trebali sami po sebi da osete da li ih ona druga strana voli, ali to na žalost nije slučaj i najčešće se ne oseti prava istina. Možda zato što vam srce govori ono što biste voleli da čujete, a ne ono što se zaista dešava. Zato u ovih 15 znakova sagledajte šta je zapravo moguće da se dešava i koji su pokazatelji da vas druga strana suštinski ne voli.

Kada govoriš o braku njemu/njoj je neugodno
Kada pričate o braku ili dugoročnosti vaše veze, o dubljem povezivanju ili planiranju potomstva, primećujete mu/joj na licu da mu/joj je neugodno, da se ne oseća dobro, da skreće pogled, pravi „kiselu“ facu, obavezno skreće sa teme ili sve izvrće na šalu. Dakle generalno izbegava tu temu i ne oseća se dobro kada je pokrenete.

Odgovara sa „čemu žurba“, „zašto menjati ono što je dobro“
Takođe kada pokrenete tu istu temu, odgovor može da bude sledeći, u smislu „ne moramo da žurimo; zašto da menjamo ono što je dobro; sad nam je super, nema potrebe da žurimo; ima vremena…“ Naravno, ako je slučaj da su u pitanju dvoje veoma mladih, recimo tinejdžera, tada zaista imaju vremena. Ali ako je u pitanju dvoje zrelih ljudi, a odgovara se sa takvim floskulama, najverovatnije vas ne voli.

Ne interesuje ih tvoj život
Ne interesuje ih vaš život. Ne u smislu da neko mora da bude islednik, pa da vas pita za svaki detalj šta ste radili danas, gde ste bili, s kim ste bili, šta ste pričali, već ih generalno ne interesuje ništa o vašem životu. Ne zna ni ko su vaši rođaci, niti odakle ste, odakle su vam roditelji i slično. U suštini nikada ništa ne pita i uopšte ih ne zanima ništa o vašem životu. To je zapravo pokazatelj da ih ne zanimate vi kao osoba.

Daje ti obećanja, ali ih ne ispunjava
Kada ne ispunjavaju obećanja data nekoj trećoj osobi, to je „samo“ znak neodgovornosti, ali ako se ne ispunjavaju obećanja data između partnera ili supružnika, to ima veću težinu i znak je ne samo nepoštovanja, nego i manjka ljubavi.

Nikada ne govori o zajedničkoj budućnosti
U njihovom rečniku naprosto ne postoje teme vaše zajedničke budućnosti. Ne prave se zajednički planovi, čak ni toliko šta ćete da radite sledeće leto, a kamo li šta ćete da radite u narednik pet ili 25 godina.

Ne štiti te i ne brine o tebi
Možete pomisliti da ova stavka važi samo za muškarce, ali nije tako. Važi jednako i za žene, jer i žene mogu da štite svoje muškarce. Kada se ovo spomene, svakome prvo na pamet padne slika da su vas napali neki banditi na ulici, pa muškarac treba da zaštiti ženu fizički, da je skloni iza sebe i slično. No, ako to ne uradi, nego pobegne i ostavi vas na cedilu, definitivno vas ne voli. Čak i da vas je napala tolika sila da on nema nikakve šanse da se izvuče, muškarac koji vas voli će vas zaštititi fizički, taman i po cenu njegovog stradanja.

No i žena može da štiti svog muškarca. Kako? U slučajevima društvene interakcije, kada neko govori loše o muškarcu, ako žena ne stane u njegovu zaštitu, ne voli ga. Kada volite nekoga, stajete na njegovu/njenu stranu čak i kada ta osoba i nije baš sasvim u pravu, jer „morate“ da zaštitite svoju sopstvenu ljubav.

Ne ceni te i ne poštuje te
Ljubav nije sve i u ljubavi mora da bude sadržano i poštovanje. U poštovanju ne mora da bude ljubavi, ali u ljubavi mora da bude poštovanja, ako je to zrela ljubav, a ne samo puka zaljubljenost. Dakle, druga strana treba da iskazuje poštovanje, da se vidi da vas ceni kao osobu, da ste važni u njihovom životu, da je vaše mišljenje bitno i slično.

Sve što imate je seks, ili seks uopšte nemate
Iako ova stavka ovako ujedno izgleda pomalo kontradiktorno, ali je zapravo sasvim logična. Naime, ukoliko se sve što zajedno imate svodi samo na seks, a tu nema intime, onda tu nema ni ljubavi. Iako to čudno zvuči u smislu, pa zar seks nije intimna stvar? Ne, ne – ukoliko tu nema emotivne intime, nema razgovora, nema smeha i razmena emocija, ako nema zajedničkog provođenja vremena prosto ne radeći ništa i samo postoji seks, nema tu ljubavi.

Sa druge strane nema seksa uopšte, ili ga je sve manje i manje, tu je sve manje i manje ljubavi, ili je uopšte nema. Zašto je sve manje seksa – možda zato što vas je prosto „izgustirao“, više mu/joj niste interesantni i vreme im je da idu drugom/oj.

Ne upoznaje te sa prijateljima i rodbinom
Klasičan pokazatelj manjka ljubavi jeste kada vas ne upoznaje sa prijateljima i rodbinom. Ako uvek traže izgovore zašto da vas ne upoznaju sa porodicom, ili ako se i slučajno sretnete sa prijateljima, nikada nema upoznavanja, nema poziva na druženje sa prijateljima, znači da mu/joj nije stalo da vas upozna sa drugima iz nekog razloga poput – vi ste samo privremeni, te stoga nema ni razloga da vas upoznaje sa drugima; stidi vas se, što je teško moguće ukoliko vas voli.

Sve odluke donosi samostalno
Ne pita vas ni za šta i sve odluke donosi samostalno, pa i one koje utiču na vaš zajednički život, čak i kada živite zajedno ili ste u braku. Naročito je važno zajednički donositi odluke vezane za veće finansijske troškove, gde su muškarci skloniji da samostalno uđu u trošak, ne pitajući ženu. Sa druge strane i neke naizgled banalne odluke često treba donositi zajednički. Na primer, ukoliko žena nikada muškarca ne pita ni prosto pitanje šta će sutra da kuva, njoj nije stalo do njega.

Nije tu za tebe
Ako vam je potrebna neka pomoć, pa čak i da ga/ju molite da vam pomogne, od toga nema ništa, jer uvek nađe neki izgovor i prosto vidite da mu/joj nije stalo da vam izađe u susret.

Ne podržava te u ličnom razvoju
Ova stavka može često da bude prilično prikrivena, iako ni malo nije retka, a izuzetno je bitna. Ne podržava vas u ličnom razvoju u smislu da ne podržava vaše želje da se razvijate, unapređujete, nešto učite, možda da upišete neku školu ili kurs. Sve što vi želite u smislu ličnog razvoja je „glupost“ i govori vam da ne trošite vreme na to, da je to budalaština, da se manete toga, da ne trošite novac i naprosto sve što vi želite je „bezveze“ u njihovim očima. Dok je sve što oni žele super i vi to trebate da podržavate.

Tvoje mišljenje nije važno
Za njih vaše mišljenje generalno nije važno. Ne samo u slučaju kada se donose odluke, već vaše mišljenje jednostavno nikada nije važno i vidite da druga strana ne poštuje i ne ceni šta vi imate da kažete, ne pita vas nikada za mišljenje.

Zlostavlja te
Savršeno jasan pokazatelj da vas ne voli, jeste kada vas zlostavlja! Naročito su žene žrtve ovog slučaja kada ih muškarac zlostavlja fizički ili psihički, ali se neretko dešava da žene traže opravdanja za ovakvo njegovo ponašanje i da čak kažu nešto tipa „ma voli on mene na svoj način“. Ne, ne voli vas ni na koji način!

Vara te
Verovatno najjasniji pokazatelj da vas ne voli, jeste kada vas vara. Dobro, istina je da se nekada seksualne prevare dese iako vas zaista voli, ali „dese se“ nije isto što i „stalno se dešavaju“. Stoga je ovo najverovatniji pokazatelj da vas ne voli.

Sagledavši sve ove znakove, ipak se mora jasno naglasiti da su ovo verovatni, ali ne i sigurni znaci da vas ne voli. Naime, u zavisnosti od karaktera osobe sa kojom ste, od vaših trenutnih odnosa ili prolaznih problema, moguće je da druga strana ispolji poneki od ovih znakova, a da vas i dalje istinski voli. No, ukoliko prepoznajete većinu, ili pak sve ove znakove, onda možete biti gotovo sigurni da imate posla sa osobom koja vas ne voli.

Stoga, otvorite oči i ne živite u izreci „ljubav je slepa“, te sem ukoliko nemate neki konkretan lični interes da budete sa takvom osobom, čemu onda to? Donesite jasnu odluku da li ćete nastaviti takvu vezu ili brak, ili ćete potražiti vašu sreću i ljubav na nekom drugom mestu. Naravno, pod uslovom da je ljubav ono što vam je najvažnije. Dok ukoliko vam je važnije nešto drugo, a realno često jeste tako, poput samog života, egzistencije, dobrobiti dece, u tom slučaju može da se pravi kompromis i da se živi čak i skladno u takvom braku u kojem više nema ljubavi, ali je makar ostalo poštovanje.

Naravno, sve ima svoje granice, pa tako i trpljenje veze i braka bez ljubavi – koja je vaša granica?

Srdačan pozdrav,
Boris Teodosijević