Prošli put sam spominjao 6 načina kako da prestanemo da brinemo, a sada predstavljam jedan najlakši način kako da prestanete da brinete. Bukvalno najlakši i zapravo, možda sam po sebi dovoljan da nikada ne briete u životu. To je, zapravo, racionalni i razumni pogled na proces brinjenja.

Brige same po sebi su emotivan proces, zar ne? Dakle, one vam stvaraju emocije, negativne emocije – brige. Ali, hajde sada zajedno sa mnom, da prosto razumom sagledate taj proces brinjenja. Da racionalno zajedno zaključimo jednu stvar.

Naime, kada posmatramo proces brige, o čemu razmišljamo? Razmišljamo obično o budućnosti. Ako brinemo o nečemu što se desilo u prošlosti, to je obično neka depresija, ili nešto slično i o tome nemamo šta da razmišljamo. To je prošlo – završena priča. Ali, briga je o budućim događajima. Da li će se desiti nešto dobro? Šta će se desiti? I tako dalje.

Sada, hajmo potpuno racionalno da sagledamo. Odgovorite sami sebi na ovo pitanje: Da li će vaša briga/vaše brinjenje o budućim događajima imalo pomoći da ti budući događaji postanu bolji? Odgovor je apsolutno NE. Dakle, apsolutno nikakvo poboljšanje, nikakav razlog nemate da danas brinete o onome šta će se desiti sutra. Ta briga je potpuno beskoristan proces. Potpuno i apsolutno beskoristan proces. Sa brinjenjem apsolutno ništa ne možete pomoći ni sebi, ni drugima, ni tom događaju koji treba da se desi, niti bilo čemu.

Vi ćete, naravno, da učinite sve da bi nešto ispalo dobro, u redu, ali ako ste već učinili sve, to je to. Nema više dalje od toga. I ako ćete tada razmišljati negativno i brinuti o tome šta će se desiti – to je potpuno protraćeno vreme, i vaš um, i emocije i sve ostalo.

Jednostavno, sve što treba je da prestanete da razmišljate. Ne bukvalno, u potpunosti, nego da razmišljate o toj budućnosti. Ne u smislu da ne planirate budućnost, da ne radite da ona bude bolja itd. Nego jednostavno, da se više ne trudite da razmišljate o tome. Kako da prestanete da razmišljate? Jednostavno, nemojte se truditi da ne razmišljate.

To je ono kao kada čovek ima problem da zaspi. Šta tad ljudi obično rade – sile sebe „Hajde spavaj, spavaj, spavaj… Moraš ujutru rano da ustaneš zato što…“ I šta se tada dešava? Pa ne možeš da zaspiš nikako. Jednostavno, nemojte se siliti da razmišljate o tome. Nemojte se siliti da brinete.

Racionalnost vam kaže da od toga nema apsolutno nikakve koristi. Ako već nema koristi, sve što može da ima jeste šteta.

Na primer ako držite neku prezentaciju u vašem preduzeću i vi brinete o tome kako će to ispasti – naravno, time ništa ne pomažete. Ali, šta zapravo radite? Odmažete, jer ta briga vam stvara stres. Kada ste pod stresom i držite prezentaciju, ta prezentacija definitivno biva lošija nego što bi bila da nemate tog stresa odnosno brige. Ukoliko ne brinete, ta će prezentacija u najmanju ruku biti jednako dobra kao kada ste brinuli, a zapravo garantovano će biti mnogo bolja nego kada brinete.

Što znači – briga, prvo, nema nikakavog razloga, a drugo, mnogo vam šteti.

Jednostavno, prestanite da brinete. Živite svoj život! Ili drugim rečima: Don’t worry – be happy 🙂

Kratak video na istu temu:

Srdačan pozdrav,
Boris Teodosijević