Sad je sve popularnije pričati o radu od kuće, pogotovo u ovoj situaciji kada mnogi jesu kod kuće i kada zapravo moraju da rade od kuće, jer ne mogu da idu na svoja radna mesta. To naravno važi i za sve one koji inače rade od kuće, kojima je to posao, bilo da su frilenseri ili je u pitanju neka druga vrsta posla gde mogu da obavljaju posao iz svog doma.

Ali naravno, postavlja se pitanje – kako to raditi dobro? Kako to raditi efektno? Kako to raditi tako da se zaista posao i dobro obavi.

Evo vam ovih sedam načina, odnosno stvari koje treba uzeti u obzir i kako se treba ponašati da bi vaš posao od kuće bio zaista dobar i adekvatan. Naravno, podrazumeva se da imate mogućnost da radite od kuće. Ovo nije za one koje ne mogu nikako drugačije da obavljaju posao nego na terenu ili u firmi. Dakle, ovo je za one koji zaista mogu da obavljaju svoj posao od kuće.

Uspostavite dnevnu rutinu
Dnevna rutina koju ste imali dok ste odlazili na posao je nešto što je bilo ustaljeno, nešto što odlikuje vaš radni dan. Treba tu dnevnu rutinu imati i kod kuće. Ona hoće možda malo izgledati drugačije nego što je bila na poslu, ali nastojte da bude veoma slična, jer onog trenutka kada se budete ponovo vratili u firmu, da se ne biste morali prilagođavati na prevelike promene.

Ukoliko inače samo, isključivo radite od kuće, i u tom slučaju imajte dnevnu rutinu, šta god ona za vas značila. Da li je to ono spremanje za posao – oblačenje, odelo, kravata… Jer ukoliko radite od kuće pa imate komunikaciju sa klijentima putem Skajpa, naravno, opet treba izgledati dobro. Dakle, treba imati jasno određenu dnevnu rutinu – Kada počinjete sa poslom, kako se to odvija itd.

Odredite prostor za rad
Realno, nije svejedno gde radite. Neko bi rekao: „Pa dobro, ako radim od kuće, onda mogu da radim i iz svog kreveta, da stavim laptop na krilo i radim…“ Ne. Nikako nije dobro. Time nećete imati dobru produktivnost.

Jednostavno odredite sebi jedan fizički prostor. Nema svako mogućnost da ima radni kabinet ili radnu sobu u kući, ali odvojite jedan fizički prostor i neka svako zna da je to vaš radni prostor, vaša kancelarija dok ste na poslu.

Isključite ometala
Ono što je veoma važno jeste da u toku rada, svog radnog vremena, isključite ometala.
Šta su ometala? Ometala mogu biti elektronska; računar ne isključujte jer radite verovatno na njemu. Ali šta jesu ometala? Isključite fejsbuk, isključite neke druge mreže, isključite  Jutjub. Nemojte da gledate videe – „E, samo još ovo da pogledam… E, ovo je interesantno…“ Ne, ne, ništa od toga. Jednostavno se usredsredite na svoj posao, ono što zaista i radite.

Kažite ukućanima da ste na poslu
Veoma važna stavka koja često pravi problem ako se ne definiše odmah u startu najjasnije. Naime – kažite ukućanima da ste na poslu.

Vrlo često ljudi sa kojima živite ne razumeju da vi tada radite, jer za njih, vi ste kući. A vi zapravo „niste“ kući, nego ste na poslu. To što ste fizički u vašem domu, to ne pravi nikakvu razliku. Prosto im jasno dajte do znanja da ste sada na radnom mestu i da vas ne ometaju nikakvim pitanjima, ničim – Da se ponašaju kao da ne postojite, koliko god je to moguće.

Vaša supruga ili suprug, vaša deca, pogotovo ako su veoma mala, ona tad neće razumeti, pa će uvek biti: „Tata, tata! Mama, mama! Dođi! Daj!“, pitaju ovo, pitaju ono… Koliko god je to moguće, njima isto dajte do znanja da vas ne ometaju. Prosto, neka oba roditelja učestvuju u tome – ako tata trenutno radi, neka onda i mama kaže deci: „Hej, nemojte sada da ga dirate, tata radi.“ I to je to, tata radi, sad je na poslu, ne postoji.

To je veoma važna stavka, jer ukoliko dozvolite da vas ometaju non stop, nećete uraditi ništa.

Kontaktirajte sa kolegama
Ipak ostanite u kontaktu. Ne da ostanete u kontaktu u smislu da se čujete svaki peti dan. Ne, kontaktirajte svakodnevno. Čak i onda kada vaš posao ne zavisi toliko od vaše komunikacije. Nije moralo da zavisi ni kada ste bili u firmu, a kamo li sada, ali svejedno. Interesantno je i dobro je, i pomaže i vama i njima ukoliko saopštavate jedni drugima kako radite, u kojoj ste trenutno fazi u nekom projektu, da li vam je šta potrebno itd. Prosto, da ostanete u kontaktu i komunikaciji.

Pravite pauze
Kao i u firmi, tako i u kući, kada ste na svom radnom mestu – pravite pauze. Dakle, s vremena na vreme pravite pauze u radu, jer su pauze važne za produktivnost. Primera radi – znate da u Japanu imaju pauze kada svi vežbaju, pa su čak sada uveli i pauze za dremku, za spavanje. Da, dobro ste pročitali. Čak je u nekim njihovim firmama obavezno dremati, spavati na poslu. Čujte ovo: „Spavati na poslu?!“ Kratke pauze od petnaest minuta ili malo duže, nisu to pauze satima, naravno.

Zašto? Ništa to nije tek tako uvedeno. Oni su to jasno izračunali – primetili su da se produktivnost enormno povećava nakon takvih pauza. Da ukoliko bi i terali ljude da rade za tih 15 minuta, da je produktivnost daleko manja nego kad se napravi takva pauza i iza nje se nastavlja sa poslom.

Imaj i odradi radno vreme
Imaj radno vreme. Nemoj da danas radiš ujutru, sutra ćeš popodne, prekosutra ćeš noću, i slično. Imaj rutinu kada „odlaziš“ na posao, kada ga završavaš. Odradi svoje puno radno vreme, šta god da je vaše radno vreme. Nekome je četiri, nekome osam časova, nekome koliko god.  Svejedno je, ali ga imajte, odredite ga i odradite ga.

To je otprilike ono što biste mogli da činite kako biste efektivno i efikasno radili od kuće. Naravno, ovo važi za sve one koji mogu da rade od kuće ili one koji već to inače čine.

Srdačan pozdrav,
Boris Teodosijević

Kome je lakše, može da pogleda i video na ovu temu: