Pohvalite svoje radnike i saradnike

Šta je to što najbolje podstiče zaposlene da bolje rade, da se više trude, da budu precizniji, brži, bolji u svakom pogledu?
To je, naravno, novac, veća plata, takozvane stimulacije, viškovi, zar ne? Ne, to nije novac! Onda bi trebalo da su pokloni. Kupite radniku kola, poklonite kuću i ima da radi kao zmaj? Nije ni to! Mora da je u pitanju unapređenje, postavite ga na višu poziciju i radnik automatski duplo bolje radi. Nema šanse!

Pa šta je onda to što će podstaći vaše zaposlene da prevaziđu sami sebe, da urade ono što ni sami nisu znali da mogu?

Pohvala! Pohvala je to što podstiče ljude na neverovatne poduhvate, na dela koja i njih same iznenađuju. Pohvala podstiče ljude da budu bolji sami od sebe!

Oh, ali nemojte ni slučajno pohvale upućivati kao što to čini Broj Jedan, lažno i licemerno. To može da stvori samo još veću mržnju zaposlenih prema vama, jer time direktno vređate njihovu ličnost i njihov rad. Pohvale moraju biti iskrene ili nikakve. Lažne pohvale se odmah prepoznaju.

Sada je potrebno da se upoznamo sa tim kakve sve pohvale postoje, pa ćemo uzeti nekoliko najosnovnijih kategorija.

  1. Male, direktne i uzgredne pohvale, poput iskrenog tapšanja po ramenu, potvrdnog klimanja glavom, uz kontakt očima i osmeh, par upućenih reči u prolazu, poput “dobro urađeno”, “dobar posao”, “odlično” i slično. Takve pohvale treba koristiti relativno često, ali ne toliko često da izgube smisao. Naravno, koristimo ih kada za to imamo razlog, pa i najmanji povod, ali ih ponekad koristimo čak i onda kada nemamo poseban razlog, nego nam je dovoljno da je zaposleni nešto sasvim obično i rutinski odradio, ali je bitno da nije nešto mnogo zabrljao u radu. Ova vrsta pohvala se koristi čak i onda kada je radnik nešto pogrešio ili nešto nije dovoljno dobro savladao, a vaš je cilj da ga naučite i podstaknete u učenju i savladavanju tog radnog procesa, pa pohvalu možete iskoristiti na primer u obliku: “Odlično si to uradio, ovaj deo izgleda sasvim dobro, samo nastavi tako, ali ovo drugo baš i ne radiš najbolje, hajde da pokušamo ovako…”. Time ne stvarate nikakav zazor između vas i zaposlenog, nego, štaviše, podstičete njegovo poverenje i poštovanje prema vama, jer ga niste kudili, a imali ste pravo, nego ste čak tu da mu pomognete i date ispravan primer.
  2. Direktne “tajne” pohvale. To su pohvale koje se izriču direktno, same pohvale radi, ali tako da ih čuje samo dotični zaposleni. Obično tako što zaposlenog pozovete u kancelariju, ili to možete obaviti na nekoj liniji proizvodnje, ukoliko radnik može da odstupi na par minuta. U tom slučaju je najbolje prvo izreći pohvalu (da radnik slučajno ne pomisli da mu sledi ribanje, jer šta će inače direktor s njim da priča 😀 ), pa onda odvojiti nekoliko minuta da se porazgovara sa radnikom, da ga prvo pitate kako mu je na poslu, ima li šta da vam kaže i slično, a zatim pređete na privatne teme, tako što ga poimenice pitate kako mu je supruga, deca, ili dokle je stigao sa zidanjem kuće, ili nešto slično, ali vodite računa da se prvo dobro raspitate o radniku ili u službi ljudskih resursa ili kod njegovog direktnog nadređenog. Time stvarate izuzetno prijatan osećaj kod radnika, da vam je stalo do njega (što i jeste), da ga poznajete i cenite kao čoveka, a ne samo kao broj. Niste ni svesni sa kakvim će elanom taj čovek dalje raditi. Danima će pričati o tom momentu i svojim ukućanima i prijateljima i kolegama. Osećaće se posebno! Radite to iskreno, jer vaši radnici i jesu posebni za vas, jer bez njihovog rada vi ne biste imali ništa, zapamtite to!
  3. Javne pohvale. U javne pohvale mogu spadati obaveštenja na oglasnoj tabli, za radnika sedmice, meseca, javno izgovaranje pohvale pred svim kolegama, obavezno naglas da svi čuju. Zatim to mogu biti posebne oznake, poput drugačije radne odeće ili nekih oznaka koje radnik meseca nosi naredni mesec, kako bi svi mogli da vide. Mogu to biti i neki manji pokloni (ni slučajno ništa skupo i veliko), koji se javno dodele zaposlenom. Možete izmisliti bezbroj različitih javnih isticanja u smislu jasne javne pohvale zaposlenog. Jasno je da oni time dobijaju na važnosti u celom kolektivu, ali prvenstveno i što je najvažnije, dobijaju na važnosti u sopstvenim očima!
  4. Javne zvanične pohvale u vidu plaketa i zahvalnica, uz zvanične ceremonije, najčešće na godišnjicu preduzeća ili neki poseban događaj. Te pohvale se ne daju u radno vreme i na radnom mestu, već obično na svečanoj zabavi firme, koja, naravno, može biti i u krugu preduzeća. Uz takve pohvale je poželjno dati i novčanu stimulaciju koja je dovoljno značajna da bi je svaki zaposleni poželio i potrudio se da je dobije u narednom periodu.

Jasno je da sve ove vrste pohvala imaju za cilj ne samo da se zaposleni dobro osećaju, nego da time podignu produktivnost i da, za posledicu, čitavo preduzeće bolje posluje i konstantno napreduje. Sve to direktnu korist donosi i vama kao preduzetnicima, ali takođe i vašim zaposlenima, jer će se osećati kao stvarni deo vaše kompanije. Zanimljivo je da ćete tada primetiti nešto predivno, a to je da će vaši zaposleni, kada govore o vašoj kompaniji, sa punim ponosom govoriti “naša firma”, a ne “firma u kojoj radim”. Time ste sigurni da ste ih “kupili”, u najpozitivnijem smislu.

Ostala priznanja i pohvale

Pohvale nisu samo isticanja prethodnog dobrog učinka vašeg zaposlenog, nego i indirektno davanje do znanja da cenite njihov trud, njihovo mišljenje, njihove ideje… To činite tako što slušate vaše zaposlene, kada imaju nešto da vam kažu. Pogotovo ako imaju neke konstruktivne predloge za poboljšanje bilo kog, pa i najmanjeg, segmenta vašeg poslovanja.

Prosto je neverovatno videti Broja Jedan da iskreno nekome prizna da je u pravu. Naravno, on je to učinio samo jednom, prvi put i nikad više. 😀

Vi, dobri preduzetnici, nemojte biti takvi, nemojte biti škrti na rečima, nemojte skrivati osmeh kada vam radnik da neku dobru ideju, već mu odmah direktno recite da je to odlično. Kada je radnik u pravu, pogotovo ako je to u suprotnosti sa vašim mišljenjem, obavezno to jasno recite radniku. Time pokazujete vašu ljudskost, radnika podstičete na dalje stvaranje dobrih ideja ili na poželjno suprotstavljanje nekim vašim eventualnim lošim idejama. Nemojte da vam je ego velik do neba, pa da vam ne dozvoljava da priznate da niste u pravu, a da zaposleni jeste. Ništa bolje u životu niko ne može ni da poželi, nego upravo da bude okružen ljudima pametnijim od sebe, onima koji će imati nečemu da ga nauče, ili makar onima koji s vremena na vreme iznedre nešto fantastično ili bar korisno.

Zaključak

Budite čovek, pre svega, i prema drugima se ponašajte ljudski, kako to i zaslužuju, ali pazite da ne preterate u pohvalama, podizanjem zaposlenih na neke nezaslužene pijadestale. Pogotovo nemojte ljude da nosite na sopstvenim ramenima, jer svako treba da ponese svoju težinu i svako da zasluži svoje mesto “pod suncem” vašeg preduzeća. No zapamtite jednu veliku istinu: “Lepa reč i gvozdena vrata otvara!“.

Srdačan pozdrav,
Boris Teodosijević

<< EPIZODA 6 | EPIZODA 8 >>